Jak finská vesnice před stovkami let přežila svou ,,malou dobu ledovou"

Jak finská vesnice před stovkami let přežila svou ,,malou dobu ledovou&quote;
01 / 09 / 2017, 16:00

Nová analýza kosterních pozůstatků ze středověkého hřbitova ve Finsku objevila pozoruhodnou adaptabilitu tehdejších lidí na extrémní zimu.

Před stovkami let Finsko zažilo svou ,,malou dobu ledovou", během níž klesly teploty extrémně nízko. Velmi nízkými teplotami, které tehdy panovaly, byly ničeny zemědělské půdy, na nichž byli obyvatelé té doby závislí. Pro obyvatele Finska před mnoha staletími tak představoval teplotní šok vážné komplikace.

psali jsme: Pandořina skříňka se otevírá, smrt přichází z Arktidy

Navzdory těmto podmínkám, které měly znamenat v mnoha případech jistou smrt, konstatoval výzkumný tým z univerzity v Helsinkách na základě důkladné analýzy, že obyvatelé malé vesnice li Hamina v severním Finsku během 15. a 16. století našli účinný způsob, jak přežít. Zásadním zjištěním analýzy realizované vědci, byl fakt, že tehdejší lidé si udržovali po léta stejnou dietu pouze s nepatrnými znaky špatné výživy.

Výzkumný tým také podrobil analýze skladbu vodíkového a uhlíkového izotopu ze zubů 11 nalezených koster ze hřbitova vesnice. Vědci zkoumali i kolagen v zubech u koster, aby vnesli světlo do dobových diet lidí, kteří tehdy ve vesnici, potažmo oblasti žili. Další radiokarbonová analýza navíc ukázala fyzický stres, kterému byli obyvatelé vystaveni, včetně nedostatečné výživy, hladu či různých nemocí.

psali jsme: Pandořina skříňka se otevírá, smrt přichází z Arktidy

Na základě těchto podrobných analýz bylo pro výzkumný tým z univerzity z Helsinek překvapením, že pouze jeden člověk ze sedmi, kteří žili ve vesnici il Hamina, a jejichž kosterní pozůstatky byly objeveny, vykazovaly obecné známky stresu. Dieta těchto lidí byl odlišná a známky fyzického stresu mohly být příznakem špatné či nedostatečné výživy.

Na druhou stranu objev, který učinili vědci, potvrdil, že lidé z vesnice li Hamina dokázali velmi dobře přečkat svou ,,malou dobu ledovou" v 15. a 16. století. Primárně z toho důvodu, že byli po dlouhá léta zvyklí na ,,jednotnou" dietu s žádnými změnami ve skladbě izotopu vodíku, což potvrdila i podrobná analýza.

 

Zdroj: dailymail.co.uk

Tagy článku

SECURITY magazín je ve své tištěné podobě první a jediný český odborný časopis o komerční bezpečnosti a vychází od roku 1994. SECURITY magazín se orientuje především na profesionály v přímém výkonu služby v soukromých bezpečnostních agenturách a ve firmách, které poskytují technické bezpečnostní služby. Je určen také manažerům, kteří uvedené služby prodávají a řídí a bezpečnostním specialistům, kteří bezpečnostní služby nakupují v soukromém i státním sektoru. Zkušenosti a informace v SECURITY magazínu jsou ale určeny i laické veřejnosti, potenciálním zákazníkům, kteří o bezpečnosti velmi často mluví a ne vždy jí rozumí nebo chápou její specifika. SECURITY magazín chce tradiční spoluprací s akademickým prostředím a experty v oboru dokázat, že komerční bezpečnost je multioborová disciplína, úzce propojená požadavky norem a předpisů a je v mnoha ohledech založena na moderních vyspělých technologiích, které mohou instalovat a provozovat pouze vzdělaní specialisté.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
e-mail:
heslo:
CapsLock je aktivní.
Chyba: zadaný e-mail nebo heslo je špatně!
e-mail: