Jídlo sušené mrazem. Má to smysl?
foto: Jaroslav Macošek /Tacticoolna/Armádní jídlo
Tactical foodpack je moderní řešení stravy určené nejen pro speciální jednotky. Tato strava je upravená takzvanou liofilizací, což je vlastně vymražení vody z potraviny za nízkého tlaku.
I když to zní velice moderně, jedná se o technologií, jejíž výhody znali již staří Inkové, i když v té době šlo poze o sušení potravin vlivem nočních nízkých teplot a vysoké nadmořské výšky. V umělém prostředí je člověk schopen vymražovat materiály od začátku 20. století. Masivní využití nastává s příchodem druhé světové války a nutnosti dopravovat krevní sérum na frontu. Pak už tu máme poválečná léta a využití těchto metod v rámci programů NASA zde již konečně jde o vymrazování jídla, tak jak jej používáme dnes. A jak se vlastně s takovým jídlem nakládá a zda se vůbec dá jíst, se dozvíte ve videu níže.
Tagy