Když šla americká letadlová loď kde dnu, námořníci si cpali zmrzlinu do helem a pak skákali do Pacifiku

Když šla americká letadlová loď kde dnu, námořníci si cpali zmrzlinu do helem a pak skákali do Pacifiku
Autor fotografie: By National Dairy Products Corporation and their affiliated companies. The photograph may be a work of the US Army or USN. - Unidentified 1945 magazine. Via https://redd.it/ce3w9m, Public Domain|Popisek: Loď na výrobu zmrzliny
20 / 11 / 2022, 14:00

Alkohol byl na amerických lodích zakázán od 1. července 1914, roky předtím, než prohibice učinila alkohol nezákonným v celých Spojených státech. Podle všeobecného nařízení č. 99 bylo přísně zakázáno požití nebo podávání alkoholických likérů pro účely pití na palubě jakéhokoli námořního plavidla nebo v jakékoli námořní loděnici nebo stanici a velící důstojníci ponesou přímou odpovědnost za prosazování tohoto příkazu.

Námořnictvo Spojených států potřebovalo najít nový způsob, jak posílit morálku svých námořníků, když se rozhořela první světová válka. A jaké bylo řešení dilematu s alkoholem? Zmrzlina!

Ukázalo se, že námořníci si absolutně zamilovali zmrzlinu. Láska k ní byla tak hluboká, že když japonské letouny poslaly ke dnu v roce 1942 legendární letadlovou loď Lady Lex, neboli USS Lexington, někteří námořníci se vloupali do lodního mrazáku a vyjedli nádoby se zmrzlinou, než se vrhli do vln oceánu. Podle listu The Atlantic: „Přeživší popisují nabírání zmrzliny do přileb a jejich olízání do posledního kousku, než se vrhli do Pacifiku.“

Poptávka po oblíbené mražené pochoutce přiměla americké námořnictvo utratit ohromující 1 milion dolarů na stavbu zmrzlinářské lodi. Námořnictvo přeměnilo starší armádní loď na plovoucí továrnu na zmrzlinu, aby námořníkům dodávalo tolik sladké pochoutky, kolik chtěli.

Zmrzlinářská loď vyráběla za jednu směnu až 500 galonů (1 900 litrů) zmrzliny a uskladnit na ní šlo až 2 000 galonů (7 600 litrů) najednou.

Loď vyrábějící studenou pochoutku pro námořníky a námořní pěchotu byla umístěna v místě bojů s Japonci, tedy v Pacifiku. Ale nejen námořníci milovali zmrzlinu, i posádky amerických bombardérů přišly na to, jak si nad nepřátelským územím mohou vyrobit zmrzlinu. Před misemi připevnili kbelíky směsi na výrobu zmrzliny do prostoru zadního střelce. Než přistáli, směs ve výšce zmrzla a vibracemi motoru a turbulencemi se řádně promíchala.

Nejhorší to měli asi pěšáci, kteří míchali sníh a čokoládové tyčinky ve svých helmách, než vznikl sorbet.

Zdroj: The Atlantic

 

Tagy článku

SECURITY magazín je ve své tištěné podobě první a jediný český odborný časopis o komerční bezpečnosti a vychází od roku 1994. SECURITY magazín se orientuje především na profesionály v přímém výkonu služby v soukromých bezpečnostních agenturách a ve firmách, které poskytují technické bezpečnostní služby. Je určen také manažerům, kteří uvedené služby prodávají a řídí a bezpečnostním specialistům, kteří bezpečnostní služby nakupují v soukromém i státním sektoru. Zkušenosti a informace v SECURITY magazínu jsou ale určeny i laické veřejnosti, potenciálním zákazníkům, kteří o bezpečnosti velmi často mluví a ne vždy jí rozumí nebo chápou její specifika. SECURITY magazín chce tradiční spoluprací s akademickým prostředím a experty v oboru dokázat, že komerční bezpečnost je multioborová disciplína, úzce propojená požadavky norem a předpisů a je v mnoha ohledech založena na moderních vyspělých technologiích, které mohou instalovat a provozovat pouze vzdělaní specialisté.

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace