V technickém kroužku jsem místo krmítek pro ptáky vyráběl nože. Japonský meč je unikátní svou neměnnou formou už od 9. století, říká Pavel Bolf

V technickém kroužku jsem místo krmítek pro ptáky vyráběl nože. Japonský meč je unikátní svou neměnnou formou už od 9. století, říká Pavel Bolf
Popisek: Pavel Bolf
01 / 08 / 2020, 13:00

V rozhovoru pro Security magazín jsme tentokrát vyzpovídali předního českého mečíře a výrobce japonských mečů Pavla Bolfa. V čem je jeho řemeslo unikátní? Jak složitý proces předchází výrobě kvalitního japonského meče a mají sami Japonci zájem o Bolfovy katany? Více informací se dozvíte v našem exkluzivním rozhovoru.

Pane Bolfe, jak jste se dostal k výrobě japonských mečů, inklinoval jste k tomuto řemeslu vždy?

Už na základní škole jsem si v technickém kroužku místo krmítek pro ptáky vyráběl nože a jiné chladné zbraně. Na střední škole jsem se začal věnovat studiu bojových umění. Při něm jsem se setkal s japonským mečem. Bylo to v osmdesátých letech minulého století a v té době nebylo možné si koupit katanu na cvičení. Tak jsem začal přemýšlet o možnosti si meč vyrobit. Samozřejmě technické možnosti i přístup k informacím byly omezené a tomu odpovídala i kvalita prvních výrobků. Nicméně v průběhu následujících 15 let vzniklo několik mých mečových prvotin. Později jsem se k tématu japonský meč s přestávkami vracel, shromažďoval informace a vylepšoval své technické dovednosti. V roce 2000 jsem se rozhodl výrobou japonských mečů živit. 

Existuje v ČR delší tradice výroby japonských mečů, nebo jste v této oblasti u nás takříkajíc ,,průkopníkem“?

V naší zemi je nevídaná hustota řemeslníků zaměřených na japonské meče. K prvním patřil legendární výrobce chladných zbraní mistr Kronďák. Co se ale týče tradiční výroby japonských mečů, byl průkopníkem řemesla mistr Pavel Říháček. Ten má na svědomí první tradičně vyrobené katany na našem území už snad někdy v devadesátých letech.

bolf

A pokud se podíváme mimo ČR, kolik mečířů Vašeho zaměření ve světě existuje?

V Japonsku je v současnosti asi 300 registrovaných mečířů. Mimo Japonsko je hustota řemeslníků se zaměřením na japonské meče výrazně nižší. Co se týče kovářů pracujících tradičními metodami, je jich v Evropě do deseti, v USA bude číslo podobné. Úroveň prací je různá. Na vysoké úrovni je jich možná pět na obou kontinentech.

Jak se dá tímto řemeslem v dnešní době uživit?

Je to těžká práce. Pro její solidní zvládnutí je potřeba několika let studia jak teoretického, tak praktického. První dva až tři roky jsou více o neúspěchu než o vydělávání astronomických částek. Ekonomicky je mnohem zajímavější produkovat kvalitní kuchyňské nože než japonské meče. Nicméně, když řemeslník vytrvá a tvrdě pracuje, uživit se výrobou mečů dá docela slušně. Na velké zbohatnutí to ale nevidím.

V čem jsou japonské meče unikátní oproti svým evropským protějškům?

Často se setkávám se srovnáváním technologických a užitných vlastností japonských a evropských mečů. V zásadě se k jejich výrobě používaly podobné technologie. Já nepovažuji japonský meč za nejlepší sečnou zbraň v historii lidstva. Domnívám se, že v Evropě se produkovaly technologicky náročnější čepele, které svým zpracováním ty japonské předčily. Stejně tak čepele mečů produkované v Indii a v arabských zemích. Japonský meč je unikátní svojí neměnou formou, kterou si zachoval od cca 9.století po současnost. Také tím, že je vyráběn po celou dobu své existence v podstatě stejnými metodami. Od výroby oceli, jejího zpracování, kování a kalení čepele, technikami leštění a výroby soupravy. Mně fascinuje dokonalost zpracování všech detailů. A to i v místech, která nejsou u seskládaného finálního výrobku vidět, jako například trn meče. To, že jednotlivé technologické kroky jsou dotaženy do dokonalosti bez ohledu na jejich reálný vliv na kvalitu konečného výrobku. V tom vyniká zejména technika kalení a řízení zakalené linie ostří.

bolf2

Jaké technologie jsou používány k výrobě tradičních japonských mečů?

Zodpovězení této otázky by vydalo na knihu. Začíná to výrobou oceli. Tavbou (redukcí) železitých písků na dřevěném uhlí nebo přetavením méně kvalitní oceli na dřevěném uhlí. Potom následuje proces vyčištění a homogenizace oceli technikou překládání. Dalším krokem je seskládání finálního paketu z několika typů oceli různé kvality. Například kobuse styl, tvrdý plášť z vysokouhlíkové oceli, měkké jádro z nízkouhlíkové oceli. Stylů je víc, některé jsou z více než pěti typů oceli. Po vykování a opilování čepele do konečné délky následuje kalení. To je u japonských mečů specifické. Na vysokou tvrdost se kalí jen ostří. To dává čepeli jeho výjimečné vlastnosti. Vysokou tvrdost a ostrost zakaleného ostří a houževnatost a nezakalené části čepele. Leštění čepelí má také své tradiční metody. Leští se ručně, na kamenech rozdílné hrubosti. Ty nejjemnější odhalují krásu oceli a metalurgických efektů.

Jaká fáze výroby meče je v celém procesu ta nejtěžší?

Fyzicky nejnáročnější je kovářské překládání. Pro jednu katanu je potřeba zpracovat asi 5 kg surové oceli. To představuje asi 10 – 12 přeložení. Vzhledem k množství výchozího materiálu se zpracovává ocel ve dvou paketech. Každý přeložím šestkrát, potom je spojím a pokračuji pětkrát. Potom následuje skladba finálního paketu, jeho vytažení do tyče a kování čepele. Co se týče technologicky nejnáročnějšího kroku, je jím kalení. To rozhodne, zda se z tyčky překládané oceli stane japonský meč a jaké budou jeho kvality. Je to také rizikový krok, při kterém může dojít k prasknutí čepele a znehodnocení předcházející práce. Na zakalené linii ostří je poznat úroveň tvůrce čepel.

bolf3

Na jaké ceně začínají Vámi ukované meče a za co si může zákazník připlatit?

Dýka tanto asi na 35 000 CZK, krátký meč wakizashi asi 60 000 CZK, Katana asi 90 000 CZK. V této ceně je zahrnuto i leštění a nezdobená souprava meče.

Kdo si u Vás výrobu meče nejčastěji objednává?

Dříve to byli převážně lidé z okruhu bojových umění. V posledních letech stále častěji i sběratelé.

Projevili sami Japonci zájem o Vaše meče?

Já nejsem v Japonsku licencovaný mečíř. Takže je nelegální dovážet moje meče do Japonska. Jak jsem se již zmínil, je tam asi 300 mečířů. Chrání si tak svůj trh. Nicméně ze strany Japonců je o moji práci zájem. Před několika lety jsem byl pozván do Japonska a vyráběl jsem tam meče pro muzeum v Osaki a společnost studující staré meče. V rámci své tvorby se take snažím objevovat staré, zapomenuté  techniky výroby mečú. O výsledky tohoto výzkumu je také zájem.

Máte v plánu předávat své vědomosti jiným? Uvažujete například o založení vlastní školy?

Hodně informací sdílím na sociálních sítích. Měl jsem a mám několik studentů. Také mám syna, který ve svých osmi letech vyrábí nože. Zakládat vlastní školu nehodlám. Je dostatek starých škol, které se snažím reprodukovat. 

Vyrábíte kromě japonských mečů také nože. Jaké typy nožů si u Vás může zákazník objednat?

Nože jsou zábavný doplněk mé řemeslné tvorby. Nejsou tak svázané pravidly jako meče. Umožňují být více kreativní. Vyrábím převážně kuchyňské a v menší míře lovecké nože. Nejraději takové, které umožňují použití technik používaných při výrobě mečů. Občas i nože damaškové nebo sendvičových konstrukcí. Pro výrobu nožů používám obvykle moderní oceli. Někdy ale vzniknou i nože ze stejných materiálů jaké používám pro čepele mečů.

 

Tagy článku

SECURITY magazín je ve své tištěné podobě první a jediný český odborný časopis o komerční bezpečnosti a vychází od roku 1994. SECURITY magazín se orientuje především na profesionály v přímém výkonu služby v soukromých bezpečnostních agenturách a ve firmách, které poskytují technické bezpečnostní služby. Je určen také manažerům, kteří uvedené služby prodávají a řídí a bezpečnostním specialistům, kteří bezpečnostní služby nakupují v soukromém i státním sektoru. Zkušenosti a informace v SECURITY magazínu jsou ale určeny i laické veřejnosti, potenciálním zákazníkům, kteří o bezpečnosti velmi často mluví a ne vždy jí rozumí nebo chápou její specifika. SECURITY magazín chce tradiční spoluprací s akademickým prostředím a experty v oboru dokázat, že komerční bezpečnost je multioborová disciplína, úzce propojená požadavky norem a předpisů a je v mnoha ohledech založena na moderních vyspělých technologiích, které mohou instalovat a provozovat pouze vzdělaní specialisté.

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace