Výjimečný stav v Paříži likviduje luxusní restaurace a hotely

Výjimečný stav v Paříži likviduje luxusní restaurace a hotely
Autor: Pixabay|Popisek: Ilustrační foto
05 / 05 / 2016, 09:30

Listopadové teroristické útoky v Paříži způsobily, že nejlepší restaurace a hotely ve městě jsou opuštěné a bez hostů.

Oblíbená a luxusní restaurace Les Bouquinistes v centru Paříže na nábřeží Seiny je bez návštěvníků. Vyhlášený restaurant, který se chlubí třemi hvězdami od Michelinu nabízí perfektní obsluhu, moderní prostředí i kreativní nabídku za vcelku přijatelné ceny s výhledem na řeku i na proslulý Notre Dame. Informaci zveřejnil news.nationalpost.com

Ale restaurace s padesáti místy je prázdná, až na osamělou dvojici sedící vpředu a malou skupinu slavící narozeniny v zadní části restaurace. "Lidé mají strach z terorismu. Spoléhali jsme na turisty -Američany, Japonce, ale ani ti nechodí," tvrdí manažer Cédric Jossot.

Paříž zažívá svůj špatný rok. Nejdříve přišly teroristické útoky na redakci Charlie Hebdo a košer supermarket v lednu 2015, kterým padlo za oběť 17 lidí a tři džihádističtí teroristé. Potom se staly mnohem závažnější útoky v listopadu, kdy se teroristé zaměřili na sportovní stadion, koncertní sál a sousední bistra a bary. Při těchto útocích zahynulo 130 lidí. Francouzský prezident François Hollande tehdy prohlásil, že Francie je ve válce a vláda vyhlásila výjimečný stav, který platí doposud.

Francouzské vládě se "zalíbil" výjimečný stav. Důvod se vždy najde. 

Letos v březnu následovaly teroristické útoky v Bruselu a zjistilo se, že útočníci jsou odpovědní i za pařížské atentáty a že chtěli znovu zaútočit i v Paříži. To všechno způsobilo, že se turisté i místní necítí ve městě bezpečně.

To všechno, kromě dalších ekonomických problémů, má za následek, že nejznámější a nejlepší restaurace jsou prázdné. Naopak bistra, oblíbená mezi Francouzi, tento problém zdánlivě neznají.  

"Je to katastrofa," tvrdí Yannick Alléno, kuchař z další restaurace Pavillon Ledoyen, hodnocené třemi hvězdami od Michelinu. "Snažíme se být pozitivní a chcemě šířit poselství, že Paříž stále zůstává tím magickým městem, jako dřív. Ano, jsme ve válce proti teroristům, ale přece celý svět je ve válce s teroristy."

Některé restaurace se snaží přilákat klienty na zajímavá obědová menu, ale cena 72 eur jen těžko přiláká každodenní strávníky. 

Situace je obtížná nejen pro restaurace, ale i pro luxusní hotely, které rovněž trpí poklesem zájmu klientů. Podle Philippa Faure z francouzského ministerstva zahraničí, který má na starosti podporu cestovního ruchu, je problémem vyhlášení výjimečného stavu. Životní pojistky potencionálních klientů a návštěvníků Paříže se nevztahují na rizika spojená s případnými teroristickými útoky v zemi. Když už zahraniční hosté přijedou, raději volí ubytování v nájemních bytech, využívají dodávky hotových jídel až do domu nebo si najmou soukromé kuchaře.

"Lidé přijdou dovnitř, a když vidí, že je jídelna prázdná, jdou raději do bistra na protější straně ulice," řekl Faure. "To všechno jen stupňuje atmosféru úzkosti a stresu pro majitele restaurací, kuchaře, všechny," tvrdí François-Régis Gaudry, dopisovatel a kritik týdeníku L'Express, který se denně pohybuje v pařížských restauracích.

Gaudry byl například na obědě v luxusní restauraci v Le Gabriel v hotelu La Réserve a byl ohromen, když viděl, že je stěží obsazena jen třetina míst v jindy zcela zaplněné restauraci.  A dodává, že ve známém bistru Chez L'Ami Jean, které se specializuje na baskickou kuchyni a které je zmiňováno v mnoha amerických průvodcích a blogech, to bylo ještě horší. "Byl jsem tam s americkým food kritikem a kromě nás tam nebyl vůbec nikdo." 

Restaurace se snaží bojovat s klesajícím zájmem u svých hostů, některé otevírají nové pobočky, snižují ceny, investují do internetových kampaní, nabízí online rezervace. Například restaurant Gilles Epié v blízkosti Vítězného oblouku nabízí on-line rezervace s nabídkou 30 procentní slevy na jídlo. Vesměs se však restauratéři shodují v tom, že opakované prodlužování výjimečného stavu může úplně zlikvidovat tuto oblast podnikání. "Nedá se nic dělat. Musíme to vydržet a být trpěliví," dodávají. 

 

Tagy článku

SECURITY magazín je ve své tištěné podobě první a jediný český odborný časopis o komerční bezpečnosti a vychází od roku 1994. SECURITY magazín se orientuje především na profesionály v přímém výkonu služby v soukromých bezpečnostních agenturách a ve firmách, které poskytují technické bezpečnostní služby. Je určen také manažerům, kteří uvedené služby prodávají a řídí a bezpečnostním specialistům, kteří bezpečnostní služby nakupují v soukromém i státním sektoru. Zkušenosti a informace v SECURITY magazínu jsou ale určeny i laické veřejnosti, potenciálním zákazníkům, kteří o bezpečnosti velmi často mluví a ne vždy jí rozumí nebo chápou její specifika. SECURITY magazín chce tradiční spoluprací s akademickým prostředím a experty v oboru dokázat, že komerční bezpečnost je multioborová disciplína, úzce propojená požadavky norem a předpisů a je v mnoha ohledech založena na moderních vyspělých technologiích, které mohou instalovat a provozovat pouze vzdělaní specialisté.

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace